Για τον Βάτραχο του Πάνου Γιαλίτση

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

 

Έψαχνα τις λέξεις μέσα στη νύχτα με τις ώρες να περνούν. Ήθελα να φανούν αντάξιες οι λέξεις μου ενός αριστουργήματος της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Γιατί περί αυτού πρόκειται: Ο Βάτραχος, του Πάνου Γιαλίτση, είναι αναμφίβολα ένα βιβλίο που από τον Νοέμβρη του 2019 που κυκλοφόρησε θα έπρεπε να το έχουν αγγίξει τα χέρια όλων των βαθιά σκεπτόμενων ανθρώπων και να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων των βιβλιόφιλων.
Ο Βάτραχος, είναι ένα παραβολικό μυθιστόρημα που περιέχει τη σοφία των Αισωπικών μύθων και τη δύναμη της παιδικής αθωότητας. Σε κοιτά κατάματα, γδέρνει βελούδινα της ψυχής την πανοπλία αφήνοντάς τη γυμνή, κατάστηθα ν' αγγίζει την αλήθεια της δικής της πραγματικότητας.


Ο ίδιος ο Πάνος Γιαλίτσης έχει πει σε συνέντευξή του πως το βιβλίο του "μιλάει για τ' ανθρώπινα δίχως να δείχνει με το δάχτυλο ανθρώπους". Τί πιο μαγικό από αυτό; Να σε φέρνει ένα ανάγνωσμα αντιμέτωπο με την τραγική αλήθεια της ύπαρξής σου και ταυτόχρονα να σ' αναγκάζει γλυκά να κοιτάξεις και προς την αντίθετη κατεύθυνση, της παραμορφωμένης πραγματικότητας που εσύ ο ίδιος υφαίνεις με τις επιλογές σου...


Με συγκλονίζουν τα βιβλία που έχουν τη δύναμη να με πάρουν από το χέρι και να μου δείξουν νέους δρόμους. Εκείνα που με αφήνουν όταν τελειώνω την ανάγνωσή τους διαφορετικό άνθρωπο από ότι ήμουν όταν τα ξεκινούσα. Σύγκορμα με ταράζουν, ψυχικά με δονούν αφήνοντας στο τέλος στα τρεμάμενα χέρια μου λίγη περισσότερη γνώση, λίγη περισσότερη αλήθεια μέσα από συμβολισμούς που ο κάθε αναγνώστης, ανάλογα με τα βιώματά του, μπορεί να αποκωδικοποιήσει διαφορετικά. Ο Βάτραχος, είναι ένα από αυτά τα βιβλία.


Δεν χρειάζονται άλλα λόγια γι' αυτό το μοναδικό μυθιστόρημα, πέρα από μία φράση του αγαπημένου λογοτέχνη Απόστολου Θηβαίου : το μυθιστόρημα του Πάνου Γιαλίτση, είπε, είναι "μια υπέροχη σκαλωσιά που υψώνεται καταμεσής της γρατζουνισμένης νύχτας".
Να το διαβάσετε! Θα είναι το καλύτερο δώρο που έχετε κάνει στον εαυτό σας!... Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Βακχικόν - Vakxikon Publications

Έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί και στα αγγλικά από την Ontime books.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!