ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ (ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΔΟΣΗ) ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ, 2004 (ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ ΕΞΑΝΤΑΣ, 1976)
Σαν σήμερα ήταν, 3 Νοέμβρη του 1968, [σημ. το άρθρο γράφτηκε στις 3 Νοέμβρη του 2021 και δημοσιεύθηκε στην ομάδα Πολύχρωμη Λέσχη Βιβλίου στο Facebook, στην οποία και διατελούσα διαχειρίστρια εκείνη την περίοδο] όταν οι Κυριακάτικες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κυκλοφόρησαν με ένα σκανδαλοθηρικό άρθρο που έγινε η κορωνίδα της «Επιχείρησης Αρετή» που εξαπέλυσε εκείνη την εποχή το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως της Χούντας των Συνταγματαρχών και προσωπικά ο υπουργός Ιωάννης Λαδάς, εναντίον των ομοφυλοφίλων.Συγκεκριμένα, γράφτηκε τότε στην εφημερίδα Μακεδονία (και παρομοίως σε όλες, σχεδόν, τις άλλες):
«ΑΝΤΡΟΝ ΑΝΩΜΑΛΩΝ ΤΥΠΩΝ ΑΠΕΚΑΛΥΦΘΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ, ΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΟΓΡΕΖΑΝ / ΟΡΓΙΑ ΝΕΑΡΩΝ ΥΠΟ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Αθήναι, 2 – Κατόπιν ανωνύμου καταγγελίας γενομένης εις τον γενικόν γραμματέαν του υπουργείου δημοσίας τάξεως κ. Λαδάν, η υποδιεύθυνσις ασφαλείας προαστίων ανεκάλυψεν άντρον οργίων εις Καλογρέζαν, όπου σεξουαλικώς ανώμαλοι νέοι ικανοποιούν τας διαστροφάς των. Χώρος των οργιωδών διασκεδάσεων ήτο συνήθως η επί της οδού… της Καλογρέζας, οικία του αποσχηματισθέντος αρχιμανδρίτου Ιωάννου Καραευστρατίου. Εις την οικίαν του συγκεντρώνοντο με επικεφαλής τον θετόν υιόν του Καραευστρατίου Δημήτριον (σ.σ. ήταν ο εορτάζων) σεξουαλικώς ανώμαλα άτομα και επιδίδοντο εις διασκέδασιν με άσεμνα τραγούδια και χορούς. Οι εξ αυτών θηλυπρεπείς εχόρευον ημίγυμνοι φέροντες γυναικεία εσώρουχα, εν συνεχεία δε απεσύροντο εις άλλας οικίας μετά διεστραμμένων συντρόφων των, δια να συνεχίσουν την οργιώδη διασκέδασίν των».
Και το άρθρο συνέχιζε με το ρεπορτάζ να αναφέρει τα ονοματεπώνυμα και τις ηλικίες των παρευρισκομένων. Παρότι είχαν τραβηχτεί και αρκετές φωτογραφίες τους δεν δημοσιεύθηκαν παρά ελάχιστες (όπως ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει) σε μία εφημερίδα της Θεσσαλονίκης (όπου προφανώς ήθελαν να καλοπιάσουν την «εξουσία»…)
Το βιβλίο αναφέρεται ακριβώς σε αυτό το περιστατικό, όπως το βίωσε ο ίδιος ο συγγραφέας του Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, όντας ένας από τους τριάντα συλληφθέντες. Πώς μία εθιμοτυπική επίσκεψη σε έναν Δημήτρη που γιόρταζε (26 Οκτωβρίου του 1968) κατέληξε στη σύλληψη και τη διαπόμπευσή τους… Πώς συνέβη και ο εκπρόσωπος ενός υπουργείου παρέδωσε στην «κοινή περιφρόνηση» για παραδειγματισμό τριάντα άνδρες με όλα τα στοιχεία της ταυτότητάς τους: όνομα, επώνυμο, πατρώνυμο, ηλικία και επάγγελμα… Πώς προσπάθησαν να αποφύγουν τον εξευτελισμό και την καταστροφή τους υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους με όποια μέσα διέθεταν, σε μια εποχή καθόλα δύσκολη κι επικίνδυνη… Πώς άλλαξε η ζωή τους από το τραγικό αυτό περιστατικό και μέχρι να τελεσιδικήσει οριστικά το θέμα (16 Ιουλίου 1970) με την οριστική αθώωση των οικοδεσποτών που είχαν κατηγορηθεί για «Μαστροπεία και παροχή ασύλου δι’ αλλοτρίαν ακολασίαν.»…
Ο Καιάδας (ονομάστηκε έτσι από μία φράση που ανέφερε ο ίδιος ο Λαδάς στους συλληφθέντες «Μωρέ όλοι στον Καιάδα θέλετε σείς! Στον Καιάδα!» μας καθιστά μάρτυρες μιας συγκλονιστικής εμπειρίας ξετυλίγοντας με λογοτεχνική χροιά τον μηχανισμό ενός κοινωνικού διασυρμού.
Ας το διαβάσουμε κι ας κοιτάξουμε ολόγυρα, στον κόσμο· κι ας σκεφτούμε το πόσο απέχουμε από την «Επιχείρηση Αρετή» που έλαβε χώρα εδώ στην πατρίδα μας, πόσο απέχουμε από την «Επιχείρηση Υάκινθος» που έλαβε χώρα στην Πολωνία, πόσο απέχουμε από όλες τις επιχειρήσεις που διεξάγονται ακόμα σε πολλά μέρη του κόσμου όπου κάποιοι έχοντας εξουσία αυτοανακηρύσσονται «Προστάτες της Ηθικής» και προσπαθούν να εξαλείψουν μειονότητες… Κι ας διδαχθούμε…
Δημοσίευση σχολίου
Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!