Ας μιλήσουμε για Κουήρ λογοτεχνία

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

 

Όχι, όχι, δεν θα πούμε τα ίδια και τα ίδια, πίστεψέ με! Θα εξετάσουμε απλώς το φαινόμενο. Κι ίσως τον αντίκτυπό του στους νέους.
Μαθαίνω τελευταία από μηνύματα που μου στέλνετε, πως έχετε -κατά κάποιον τρόπο- ξεθαρρέψει. Είσαστε εσείς οι ατρόμητοι, που δεν σας ένοιαζε ποτέ η γνώμη των άλλων (ή έχει πάψει να σας νοιάζει προ πολλού) και πηγαίνετε στον κυρ-βιβλιοπώλη της γειτονιάς σας και ζητάτε αυτό που θέλετε να διαβάσετε με το όνομά του, κι ας σας στραβοκοιτάζει, είσαστε κι εσείς όμως οι λίγο-μαζεμένοι-και-λίγο-ντροπαλοί που φοβάστε να εκδηλώσετε τα αναγνωστικά "θέλω" σας και προτιμάτε να παραγγέλνετε τα βιβλία σας μέσω διαδικτύου.

Τί κάνει όμως το νέο, το έφηβο άτομο που θέλει να διαβάσει κουήρ λογοτεχνία και δεν το αφήνουν;

Κατά τη γνώμη μου η κουήρ/ ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία θα έπρεπε να διδάσκεται και στα σχολεία. "Τί είπες τώρα;" θα μου πεις, γελώντας με την καρδιά σου... Εδώ δεν διδάσκονται άλλα, απαραίτητα... Και όμως. Όταν ο δάσκαλος/καθηγητής/φιλόλογος αγαπά το επάγγελμα που έχει διαλέξει, τότε γνωρίζει καλά το πόσο χρήσιμο είναι αυτό το είδος λογοτεχνίας στα σχολεία όλου του κόσμου. Γιατί όταν διδάσκει ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία ξέρει πως διδάσκει την αποδοχή, ξέρει πως διδάσκει την αγάπη, ξέρει πως διδάσκει την ομορφιά της ποικιλομορφίας της ίδιας της ζωής.

Πάμε παρακάτω. Η Κουήρ Θεωρία ΔΕΝ εστιάζει στην ταυτότητα φύλου και στη σεξουαλικότητα, αλλά στη ρευστότητα αυτών. Εστιάζει στον ανοιχτό χώρο που δεν περιορίζεται από φραστικά όρια, ούτε από γραμματικές ψευδαισθήσεις. Το να είναι ένα άτομο Κουήρ είναι τρόπος ζωής κι αυτό δεν αποδεικνύεται πάντα από την εικόνα που εκπέμπει στους άλλους, καθώς η εικόνα επίσης μπορεί να γίνει κάλλιστα μία ψευδαίσθηση και να το εγκλωβίσει.
"Ήρθα να δω το πόσο Κουήρ είσαι!" μου είπε ένα άτομο που με επισκέφτηκε στο φεστιβάλ βιβλίου στο Ζάππειο, συμπληρώνοντας "δεν φαίνεσαι και τόσο κουήρ", προφανώς απογοητευμένο από την εικόνα μου...
Το Κουήρ είναι τρόπος σκέψης· είναι ο ανοιχτός νους· το εύρος των διαθέσιμων αισθήσεων στο ήδη ευρύ φάσμα της σεξουαλικότητας. Έξω από κανόνες και κανονιστικές συμπεριφορές, το άτομο που είναι Κουήρ είναι ελεύθερο να σκεφτεί, να ζήσει, να δημιουργήσει χωρίς περιορισμούς. Και η Κουήρ λογοτεχνία όλα αυτά μας τα αφηγείται με ξεχωριστό τρόπο. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να αφήνουμε τους νέους να σκεφτούν ελεύθερα; Όχι, βεβαίως.

ΑΡΑ ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΟΥΗΡ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ;

Η Κουήρ λογοτεχνία, ως κατηγορία, είναι μία σημαντική προέκταση της Κοινωνιολογίας και ξεχωρίζει ακόμα και μέσα σε άλλες υποκατηγορίες που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ λογοτεχνία, επειδή ενημερώνει τον αναγνώστη (αλλά όχι με διάθεση διδακτισμού) για τις πολλαπλές και συχνά αντικρουόμενες ιδεολογίες που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου και την σεξουαλικότητα. Η δομή των χαρακτήρων και η αποδόμηση των ρόλων, το "χτίσιμο" των ιστοριών που γίνεται με σκοπό το "γκρέμισμα" όλων των στερεοτύπων και των ηθών που η κοινωνία έχει συνηθίσει να θεωρεί ως νόρμες κανονικότητας.
Με λίγα λόγια: Διαβάζοντας Κουήρ Λογοτεχνία, ανοίγουν οι ορίζοντες του νου σου!

Όσο για τα νέα άτομα, τους εφήβους που μπορεί να διαβάζουν αυτές τις αράδες και που οι επιλογές τους ακόμα περνούν από... το κόσκινο των ενηλίκων που έχουν στη ζωή τους, ας θυμούνται ένα πράγμα:
Ακόμη και στις ιστορίες του Ντίκενς υπάρχει το Κουήρ στοιχείο (και ο ομοερωτισμός!) Σας προτρέπω, λοιπόν, να ερευνάτε, να ρωτάτε, να συνηθίσετε να ψάχνετε την χαρά και την ομορφιά και την μαγεία της διαφορετικότητας στα βιβλία που επιθυμείτε να αγοράσετε! Και δεν θα βγείτε ποτέ χαμέν@!

Δημοσίευση σχολίου

Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!