Πλην, του Άρθουρ Σων Γκριερ

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021


 Σας συμβουλεύω όταν παίρνετε στα χέρια σας ένα βιβλίο να αφήνετε στην άκρη τις απόψεις των άλλων γι' αυτό. Κι όμως, ξεκινώντας το Πλην είχα ήδη προσθέσει αρνητικό πρόσημο στη διάθεσή μου, θεωρώντας χαμένο τον χρόνο που θα του αφιέρωνα. Παρόλα αυτά ξεκίνησα να το διαβάζω, έτσι, για το γαμώτο.


Κάπου προτού φτάσω στα μισά της ανάγνωσης, λέω σε φίλη "χμ, ούτε κρύο, ούτε ζέστη" και λίγο αργότερα σε έναν άλλο φίλο "το βρίσκω χλιαρό". Συνέχισα, ωστόσο, την ανάγνωση. Μια μέρα μετά, λέω στον @elaris_books, του οποίου την κριτική είχα επίσης διαβάσει "Μ' αρέσει. Αλλά θα σου πω με βεβαιότητα όταν το τελειώσω". Την επομένη διάβαζα μανιωδώς ώστε να φτάσω στο τέλος.
Ο γλυκός μου ο Άρθουρ Πλην... Πού να ήξερε πόσο πολύ ταυτίστηκα εντέλει μαζί του!..
"Προς τι αυτή η αέναη ανάγκη να χρησιμοποιεί έναν άντρα σαν καθρέφτη;"
Το βιβλίο αυτό είναι ο απολογισμός ενός ανθρώπου που διαπιστώνει πως τα χρόνια του πέρασαν ανεπιστρεπτί. Ενός ανθρώπου που δεν έχει πίστη στον εαυτό του, του λείπει η αυτοπεποίθηση και βάζει με το νου του διαρκώς πως θα του συμβούν τα χειρότερα, επειδή αυτά του αξίζουν ή επειδή έτσι η ζωή έχει μάθει να τον περιγελά.
Ο Πλην όμως πιστεύει στην αγάπη. Πιστεύει και πως "η ευτυχία δεν είναι μια απάτη". Απλά θεωρεί τον εαυτό του άτυχο και δεν ελπίζει...
Ο Άντριου Σων Γκριερ με τη γραφή του κατάφερε να με γεμίσει αμφιβολίες. Εκεί που λάτρευα τις λέξεις του και τρελαινόμουν να τις υπογραμμίζω, λίγο αργότερα μου ξυπνούσε την ακατανίκητη επιθυμία να προσπεράσω ολόκληρες παραγράφους θυμωμένη. Την ιστορία όμως που έπλασε, με αυτές τις λέξεις και με αυτές τις παραγράφους, αναμφισβήτητα θα τη βρουν ενδιαφέρουσα όλοι όσοι αρέσκονται (μαζί τους κι εγώ) στα εσωστρεφή βιβλία.
Γεννάει σκέψεις. Δημιουργεί εικόνες από άκρη σε άκρη ρεαλιστικές φέρνοντας σε αντιμέτωπο με τον εαυτό σου. Με τα όνειρά σου. Με τους ανθρώπους που έχεις ή δεν έχεις στη ζωή σου. Μα πάνω από όλα σε φέρνει αντιμέτωπο με τις επιλογές σου. Ειδικά αν είσαι (περίπου) στην ηλικία του Πλην.
Όπως εγώ.
Σας το συστήνω. Μου άρεσε πολύ. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΩΜΑ σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!