Μπορούν Τα Βιβλία ΛΟΑΤΚΙ+ Θεματικής Να Βοηθήσουν Στο Να "Ξεπεραστεί" Η Ετεροκανονικότητα;

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

 

Κάποτε, τα βιβλία που περιείχαν ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες περνούσαν από αυστηρή λογοκρισία. Κάτι που επιδιώκουν να επαναφέρουν χώρες με ολιγαρχικά ή συντηρητικά καθεστώτα όπως η Ουγγαρία, δυστυχώς. Για να ξεπεραστεί η προκατάληψη που ακόμα υπάρχει απέναντι στα βιβλία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής, ένας και μοναδικός είναι ο τρόπος: η αλλαγή οπτικής των ίδιων των αναγνωστών απέναντί τους. Η στήριξη και η διαφήμισή τους από γονείς και εκπαιδευτικούς και γενικότερα από τους ίδιους τους αναγνώστες. Τα social media βοηθούν πολύ σε αυτόν τον σκοπό. Το όφελος μίας τέτοιας κίνησης; Μα το να "ξεπεραστεί" η στερεοτυπική αντίληψη της κανονικότητας!

Σας γράφω αυτή τη στιγμή ακούγοντας το νέο τραγούδι του Troye Sivan, Angel Baby ( αν και είμαι ακόμη κολλημένη στο Strawberries & Cigarettes ) και μέσα στο κεφάλι μου τριγυρίζει το πόσοι άνθρωποι ακόμα στον κόσμο λαχταρούν να γνωρίσουν τον άνθρωπό τους όντας ο εαυτός τους, δίχως να είναι αναγκασμένοι να προσποιούνται για να ταιριάξουν στο κομμάτι της κοινωνίας που έτυχε να ζουν ή πόσοι ενώ έχουν βρει τον άνθρωπό τους είναι αναγκασμένοι να κρύβονται και να ζουν με το φόβο πως θα τους χλευάσουν ή θα ασκήσουν βία πάνω τους... Πόσοι άνθρωποι θεωρούν την αγάπη τους παράνομη απλά και μόνο επειδή δεν είναι συνηθισμένη... Κι αυτό με θλίβει, με εξοργίζει, με εξαγριώνει!
Η γκέι, η λεσβιακή και η τράνς λογοτεχνία (όπου "τρανς" αναφερόμαστε σε οτιδήποτε είναι "από την άλλη" πλευρά και όχι την λεγόμενη "ετεροκανονική") δεν έχουν ως αυτοσκοπό (μόνο) να μας ψυχαγωγήσουν με ένα καλό ανάγνωσμα. Ακόμα και τα ομοερωτικά βιβλία, τα βιβλία δηλαδή εκείνα που περιέχουν ξεκάθαρες ερωτικές σκηνές, δεν έχουν ως αυτοσκοπό τη διέγερσή μας (ναι, ναι, πιστέψτε το!) αλλά απευθυνόμενα σε cis έτερο άτομα να δείξουν το αυτονόητο, πως όλοι δηλαδή αγαπούν, κάνουν έρωτα, επιθυμούν, ποθούν, συνδέονται συναισθηματικά κι ερωτικά με τον ίδιο τρόπο! Τίποτα το παράξενο δηλαδή. Κι όμως.
Αγνοώντας ή αδιαφορώντας για τα βιβλία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής το αναγνωστικό κοινό βοηθά στη διαιώνιση της σιωπής. Όταν τα ίδια τα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας δεν επικοινωνούν τη λογοτεχνία της, όταν προτιμούν να κρατήσουν απέναντί της μια ουδέτερη στάση, τότε απλά συμμετέχουν στην αποσιώπηση της ταυτότητας τόσο της ίδιας της θεματικής λογοτεχνίας όσο και της δικής τους ταυτότητας και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. Βλέπετε, όλα συνδέονται μεταξύ τους. Κι όλα εξαρτώνται από την ανάληψη της δικής μας ευθύνης.
Γι' αυτό την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, επιλέξτε συνειδητά βιβλία ΛΟΑΤΚΙ+ θεματικής.

Δημοσίευση σχολίου

Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!