Ένα αλληγορικό παραμύθι
Το Παθανθές είναι ένα σύγχρονο, αλληγορικό, απολύτως κουήρ, παραμύθι.
Πίστευα πάντα, από παιδί, πως στόχος του πρίγκηπα του παραμυθιού δεν θα έπρεπε να είναι ένα θηλυκό που, είτε κοιμώμενο είτε ξύπνιο, κάπου τον περιμένει. Είχα πάντα μεγαλύτερες βλέψεις για τον πρίγκηπα, τα παραμύθια μου άφηναν ένα αγεφύρωτο κενό καθώς πίστευα, ήξερα, πως η αλήθεια δεν ήταν σ' εκείνο το -σωτήριο, καθ' άλλους- φιλί που έδιναν σε μια μακρυμαλλούσσα γυναίκα. Κι αναζητούσα πίσω από τις λέξεις, αυτό που δεν μπορούσε να ειπωθεί μα υπήρχε ως αίσθηση, πλανιόνταν· τουλάχιστον στη δική μου ατμόσφαιρα. Κι έψαχνα τον τρόπο να το ελευθερώσω.
[...] νιώθεις αιχμάλωτος σε μια φυλακή που εσύ ο ίδιος φτιάχνεις γύρω σου.
Ύστερα, μεγάλωσα. Και τα παραμύθια πια ήταν ολότελα δικά μου, τα έπλαθα όπως ήθελα, δεν με επηρέαζαν, δεν ασκούσαν πάνω μου καμία δύναμη, καμία επιρροή. Δεν ονειρευόμουν απλώς λιοντάρια, ήμουν ένα από αυτά, ένα αρσενικό λιοντάρι, και κανείς δεν μπορούσε αυτό να μου το στερήσει. Δημιουργούσα τα παραμύθια μου κατά βούληση, οι πρίγκηπες, τα αιλουροειδή, ο κόσμος όλος ήταν δικός μου, εγώ ήμουν ο δημιουργός του. Κι ο Χρόνος, φίλιωσε μαζί μου· αρχίσαμε να καταλαβαινόμαστε.
Αυτή σου η αλλοκοτιά με τράβηξε. Κι από 'κει και πέρα άρχισα να σε αγαπώ κάθε μέρα και περισσότερο. Γιατί δεν φοβόσουν να είσαι ο εαυτός σου μαζί μου. Κι εγώ δεν φοβόμουν να είμαι ο εαυτός μου μαζί σου.
Το Παθανθές, περνά μέσα από τη ρωγμή του χρόνου, τον ξεπερνά, τον διαπερνά και τον κατανοεί. Πραγματεύεται το αθάνατο μέσα από τη θνητότητα της εύπλαστης ουσίας του ανθρώπου. Αγκαλιάζει το φάσμα των ταυτοτήτων φύλου, διατυμπανίζει την ουσία -και την ανάγκη- της ρευστότητάς του, εμμένοντας στην πίστη μιας αιώνιας Αγάπης, της αγάπης που έρχεται να γίνει βάλσαμο στις πληγές, της αγάπης ως σωτήρια λύση κι ως απελευθερωτικό σπασμό της ψυχής του ανθρώπου.
Υπογείως κι ασυναίσθητα φανερώνει ο συγγραφέας μέσα από τη γραφή του βιβλία που τον ίδιο έχουν αγγίξει, προκαλώντας ένα ανεπαίσθητο μειδίαμα στον αναγνώστη που μοιράζεται την ίδια γνώση. Η δε επιλογή των ονομάτων θεωρώ πως είναι ευρηματικότατη, αν και δεν μπορώ να πω περισσότερα πάνω σε αυτό δίχως να προδώσω την ιστορία. Όποιος αντιληφθεί, πάντως, εξ' αρχής την ουσία των ονομάτων που αναφέρονται στην ιστορία, ενώνεται πιστεύω με την ψυχή του συγγραφέα και αποκτά την ικανότητα ν' ακούει τη φωνή του που του απαγγέλει την ιστορία του...
Το Παθανθές κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή και πρόκειται αναμφισβήτητα για κάτι νέο στην ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλιογραφία. Αξίζει να το διαβάσετε, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν τα παραμύθια, καθώς ακροβατεί ανάμεσα στον αιώνιο Μύθο και μια εσωτερική, πανανθρώπινη πραγματικότητα!
Δημοσίευση σχολίου
Αφήνοντας εδώ το σχόλιό σας, μην ξεχνάτε να είστε ευγενείς!